Hieronnasta apua synnytykseen
(Sandelin, T. 2003)
harjoitelkaa
Hierontaa voi olla hyvä harjoitella yhdessä äidin kanssa jo etukäteen, jotta tukihenkilö oppisi tietämään mistä äiti pitää vai pitääkö hän hieronnasta lainkaan. Äiti tietää itse minne ja milloin hän tarvitsee hierontaa. Välillä kosketus ei ehkä tunnu hyvältä, mutta mieli saattaa muuttua nopeastikin. Palautetta kannattaa kuunnella.

Äitiä voi hieroa kevyesti sivelemällä, pusertelemalla lihaksia, puristelemalla, silittelemällä jne. Hieroessa voi mm. sivellä pitkiä vetoja lihasten suuntaan tai pyöritellä sormilla tai kämmenellä ympyrää. Liikkeiden on hyvä olla koko ajan tasaisen rauhallisia. Välillä pelkkä kosketus, käden pitäminen esimerkiksi alaselän päällä, voi riittää. Kosketus, jos äiti sitä kaipaa, on erittäin hyvä tapa rentouttaa ja tuottaa toiselle hyvää oloa.
 
vähän väliä
Hierontaa ja sivelyä voi antaa vähän väliä ja melkein missä asennossa tahansa, jos äiti niistä nauttii.. Tärkeysjärjestyksessä äidin asennon tukeminen ja tasapainon pitäminen menevät kuitenkin hieronnan ohitse. Tukiotteen on oltava riittävän varma ja tukeva pitämään äidin asennossaan ilman että hänen tarvitsee turhaan jännittää. Hierontaotteita kannattaa jatkuvasti vaihdella eikä jäädä jyystämään samaan kohtaan samalla otteella. Ei myöskään ole mielekästä hieroa, jos äiti joutuu jännittämään juuri hierottavaa lihasryhmää. Äidin hengitykseen kannattaa kiinnittää huomiota koko hieronnan ajan. Jos hengitys takeltelee, niin hieronta voi olla liian kovaa tai muuten epämiellyttävää, vaikka äiti ei ehkä saa sitä sanotuksi.

On oleellista, että hieronta antaa äidille välittömän hyvän olon. Ei ole mieltä hieroa, jos se ei tunnu helpottavalta. Silloin voi vaihtaa otetta, voimakkuutta tai siirtyä toiseen kohtaan. Tai jättää hierominen vähäksi aikaa.

öljy apuna
Voit hieroa öljyn kanssa tai ilman. Öljyn tulisi olla hyvin puhdasta ja korkealaatuista. Olisi myös hyvä tarkistaa etukäteen että öljy sopii äidille, eikä aiheuta allergiaoireita. Kylmäpuristettu ruokaöljy on hyvä vaihtoehto. Jojoba ja kylmäpuristettu seesamiöljy ovat ehkä parhaita mahdollisia öljyä tähän tarkoitukseen. Jojoba sopii myös vauvan hierontaan. Jos äitiä hierotaan ilman öljyä, on varottava hankaamasta ihoa.

Äidin kipua voi myös koettaa vähentää lämmittämällä öljyä ensin hiukan ja hieroa sillä etenkin äidin alaselkää. Hieronta ja lämmin yhdessä rentouttavat hyvin.
 
sydämeen päin
Käsiä ja jalkoja hierotaan aina yhteen suuntaan vartaloon eli sydämeen päin. Edestakainen liike ei rentouta ja saattaa tuntua epämiellyttävältäkin. Aloitus tulisi tehdä kevyemmällä otteella ja mahdollisesti siirtyä vähitellen kovempaan hierontaan, jos äiti sitä pyytää. Myös kevyen otteen tulee olla varma ja selkeä, ettei se kutita tai tunnu siltä että hieroja räpeltää ärsyttävästi. Hartioita ja reisiä voi hieroa ehkä voimakkaamminkin ja silloin voi myös kokeilla painaa kevyesti rystysillä.

Hieronta huonoissa asennoissa, pelkillä käsivoimilla voi olla raskasta. Myös tukihenkilön on pidettävä huoli omasta jaksamisestaan. Äiti kyllä ymmärtää kun hänelle sanotaan tauon olevan nyt paikallaan. Tuo selvästi esille se, että kyse on jaksamisesta eikä viitseliäisyydestä.
 
hartioita, alaselkää, pakaroita, reisiä, jalkapohjia...
Hieronnan yksi tarkoitus on viedä huomio pois kivusta, ajatukset jonnekin muualle. Sen tarkoitus on myös rentouttaa, sillä kipu helpottuu lihasjännityksen lauetessa. Hieronta tuo äidille myös läheisyyden ja välittämisen tunnun. Myös verenkierron paraneminen lihaksissa poistaa kivun tunnetta osaltaan.

Minä pidän hartioiden ja niskan hierontaa erittäin tärkeänä sekä rentoutumisen että hengityksen takia. Hartioita voi aina silloin tällöin vähän puserrella ohimennen. Näin äiti toivottavasti muistaisi rentouttaa ne sekä laskea alas, jotta hengitys kulkisi luonnollisesti.
Alaselän hierontaa kannattaa tehdä myös aika ajoin kaikissa mahdollisissa asennoissa. Yläselän hieronta ehkä onnistuu parhaiten kun äiti nojaa eteenpäin sänkyyn tai säkkituoliin. Tässä asennossa äiti on rento, jos rinnat eivät jää ikävästi painuksiin. Sormia tai kämmeniä voi liu'uttaa selkärangan viertä ylös tai alas pitkin selkää. Alaselässä myös pyörivät liikkeet auttavat hyvin kipuun.

Reisien hieronta etenkin sisäpuolelta on tehtävä niin että äidin ei itse tarvitse kannatella jalkaansa. Hierontasuunta on vain vartaloa eli sydäntä kohti. Mahdollisia suonikohjuja ei saa hieroa.
Jalkapohjan ja pohkeiden hieromisesta voi olla hyötyä myös synnytyksen etenemisessä, sillä siellä on paljon akupisteitä. Jalkapohjia voi sormin painella tai tehdä pientä pyörivää liikettä. Peukalolla voi työntää pitkin jalkapohjaa kumpaankin suuntaan, mutta ei mielellään tehdä edestakaista liikettä. Jos käytät öljyä jalkapohjiin, pyyhi se pyyhkeellä pois, ettei äiti liukastu kun nousee jaloilleen.

Käsien hieronta öljyllä on hyvin miellyttävää, jos hierojalla on kaksi kättä vapaana. Kämmenen paineleminen tai sively peukalon paksujen kohtien kohdalta tai sormien "venyttäminen" tuntuu hyvältä ja rentouttavalta. Liikkeet ovat sormien luiden suuntaiset. Käsivarsia hierotaan vartaloon päin.

Otsan hierominen sormenpäillä pyörittelemällä tai sivelemällä ei kaipaa edes öljyä. Rento otsa rentouttaa koko vartalon. Kasvoista kannattaa yrittää hieroa suun ympärystää hellästi, jos se äidistä tuntuu rentouttavalta. Kasvojen ja etenkin suun ympäryksen rentous on avautumisen kannalta tärkeää. Suu tiukasti supussa pitää myös kohdun suuta tiukempana.

Vatsaa ja kylkiä voi hieroa, ehkä mielellään hellästi öljyn kanssa. Jos pakarat ovat rennossa asennossa, myös niiden hierominen voi tuntua hyvältä. Pakarat ovat iso lihasryhmä ja niitä hieromalla verenkierto paranee.
 
tästä artikkelista
Olen kerännyt itselleni muistilistaa tai sanoisinko työkalupakkia niistä asioista, joiden avulla minä tukihenkilönä voin tukea synnyttäjää. En ole terveydenhoitoalan ammattilainen ja tätä lukiessa on muistettava, että kaikki jutut eivät sovi kaikille. Poimikaa niitä ideoita, jotka omaan tilanteeseenne sopivat sekä tuntuvat luontevilta.

Ota yhteyttä, kaikenlainen palaute on tervetullutta. Jos et ole saanut vastausta aiempaan kommenttiisi, kirjoittaisitko uudestaan, sillä vanha osoite ei ole toiminut.

Artikkelin ohjeiden avulla ei voida korvata lääkärin hoitoa ja Babyidea ei vastaa ohjeiden omakohtaisesta soveltamisesta.