Homeopatia synnytyksessä
(Sandelin, T. 2003)
yleistä
Mitään lääkeainetta homeopatiassa ei määrätä rutiininomaisesti, vaan aina tarkkaillaan mahdollisia oireita. Jos synnytys näyttää sujuvan normaalisti, ei myöskään homeopaattista hoitoa tarvita. Lääkeaine saattaa väärään aikaan, liian usein tai liian matalassa potenssissa otettuna aiheuttaa juuri ne oireet, jotka on haluttu eliminoida.

Homeopaattisista valmisteista ei voi varsinaisesti sanoa mihin oireeseen niitä otetaan, vaan erilaisille ihmisille "samaan vaivaan" voidaan käyttää eri valmistetta. Siksi valmisteiden määrittämiseen tarvitaan koulutettu homeopaatti, joka tuntee myös synnyttäjän rakennekuvan.

Lääke auttaa vain silloin kun oireet vastaavat ko. lääkeaineen kuvaa. Esimerkiksi jos äidillä lääkkeen määrittelemishetkellä ei ole Pulsatilla-äidin oireita (etenkin ailahtelevaisuutta), niin silloin Pulsatilla ei ole oikea valinta. Tällöin voi tutkia onko hän pelokas kuten Aconitum vai sopivatko oireet enemmän johonkin muuhun aineeseen. Ja kuva saattaa vaihtua synnytyksen edistyessä aivan toiseen oireryhmään. Siksi on tarkkailtava koko ajan juuri tämän hetken tilannetta jäämättä kiinni ajatukseen että äiti olisi esimerkiksi Aconitum-tyyppiä koko synnytyksen ajan.

Pienempipotenssisia lääkeaineita voi toistaa (puolen tunnin tai tunnin kuluttua), kun taas isompaa potenssia (kuten 1M tai 10 M) olevaa ainetta annetaan yleensä vain yhden kerran. Toistaminen on paikallaan ainakin kun aine tuntuu selkeästi vaikuttavan lyhyen ajan, mutta oireet palaavat takaisin. Tällöin voi myös harkita vahvempaa potenssia. Ellei parannusta tule tai etenkin jos oireet lakkaavat tai muuttuvat, lääkeaineen antaminenkin lopetetaan. Jonkin ajan kuluttua tarvittaessa valitaan toinen aine, joka sopii juuri sen hetkisiin oireisiin. Yleensä ei oteta useita aineita yhtä aikaa, paitsi valmiissa ainesekoituksissa.

Homeopaattisia lääkeaineita ei oteta veden kanssa, vaan suu on hyvä pitää tyhjänä (ei ruokaa, ei juomaa) noin 15 minuuttia ennen ja jälkeen lääkkeen ottamista. Pillereitä ei käsitellä sormin. Yksi annos on 1-5 pilleriä. Annos laitetaan kielen alle vaikka pullon korkkia apuna käyttäen tai muovilusikalla. Pillereitä voi myös liuottaa lasilliseen vettä, josta (esimerkiksi vauvalle) annetaan yksi ruokalusikallinen.

Homeopaattisten lääkeaineiden säilyttäminen tapahtuu viileähkössä (ei jääkaapissa) ja pimeässä. Pullon korkki kannattaa pitää aina tiukasti suljettuna, jotta lääke ei reagoisi ilman kanssa. Lääkeaineet tulee suojata vahvoilta hajuilta ja kuljettaa kassissakin kaukana hajuvesistä yms.

Itsehoitolääkkeissä potenssit C30, C12 ja C6 lienevät hyviä. Näistä mainituista C30 on vahvin eli näistä korkeinta potenssia. Jos on varma ainekuvasta, voi esim. käyttää myös potenssia C200.

Tässä seuraavaksi luettelo ja vähän kuvausta joistakin aineista, joita voi tarvittaessa oman homeopaatin neuvojen mukaan käyttää synnytyksessä. Monissa näissä ensi katsomalta näyttää olevan samanlaisia oirekuvauksia ja siksi tarvitaan homeopaatti määrittelemään mikä niistä sopii kullekin. On varmasti muitakin homeopaattisia lääkeaineita, joista voi olla eri henkilöille eri tilanteissa hyötyä synnytyksessä ja sen jälkeen.
 
arnica montana (C30 tai C200)
Tärkein lääkeaine lienee Arnica, jota käytetään suurten ponnistusten edellä ja niiden jälkeen. Se on erinomainen ensiapulääke yleisesti ottaen kaikissa tapaturmissa ja onnettomuuksissa. Se tyrehdyttää verenvuotoa ja lievittää kipuja sekä auttaa shokkitilassa olevaa ihmistä rauhoittumaan.

Arnica-äidillä on hakattu olo, koskeminen (kuten tutkiminen) ja liike pahentaa oloa. Lepo ja makuullaan olo parantaa sitä. Arnica-tyyppinen henkilö ei pyydä apua. Hän ajattelee "kyllä tämä tästä".

Arnicaa voi ottaa jo ennen synnytystä, jos on odotettavissa hankala synnytys. Voidaan ottaa jo viikkoa ennen laskettua aikaa. Se helpottaa synnytyksen kulkua kokonaisuudessaan. Jos synnytys ei käynnisty laskettuna aikana, voi silloinkin ottaa Arnicaa.

Arnicaa voi myös antaa supistusten aikana lieventämään kipuja

Arnica helpottaa istukan irtoamista.

Ennen napanuoran leikkaamista äidille annettu aine tulee hyödyksi myös syntyvälle lapselle. Samoin imetys siirtää aineen hyvän vaikutuksen vauvaan. Näin vauvan elämän ensihetket ovat helpommat, sillä Arnica lieventää syntymän tai sen jälkeisten mahdollisten toimenpiteiden aiheuttamaa sokkia.

Arnicaa voi lähes rutiininomaisesti oireista riippumatta antaa äidille synnytyksen jälkeen fyysisiin traumoihin ja särkevään oloon. Ei tietenkään silloin jos synnytys on ollut kovin helppo, eikä varsinaisesti edes koske. Se nopeuttaa toipumista ja vähentää särkyjä synnytyksen jälkeen

Sopii hyvin leikkaushaavan hoitoon sekä verenvuodon estämiseen ja jälkivuoden vähentämiseen. Voi jopa ehkäistä tikkien ompelemisen tarvetta.

pulsatilla
Tyypillinen Pulsatilla-äiti on ailahteleva ja hänen synnytyksensä on arvaamaton. Hänen supistuksetkin ovat epäsäännölliset. Hänellä on itkuinen ja emotionaalisesti herkkä olo. Seuraavassa hetkessä hän voi jo kuitenkin nauraa. Mielialat vaihtelevat jatkuvasti. Myös kivut vaihtelevat. Pulsatilla-äiti on passiivinen ja totteleva synnyttäjä. Luonteeltaan hän on arka ja ujo. Hän haluaa pitää kädestä kiinni ja hermostuu pienimmästäkin vastoinkäymisestä. Lämmin ja tukala ilma pahentaa hänen oloaan. Viileä ja raitis ilma sekä liikkuminen parantavat oloa. Hän haluaa paljon raitista ilmaa. Lohdutus ja myötätunto tekee olon paremmaksi.

Pulsatilla valmistaa kehoa synnytykseen ja helpottaa palautumisessa.

Pulsatilla voi olla hyödyllinen jos lapsi on väärässä asennossa.

Synnytyksen jälkeen Pulsatilla-tyypin mukaiselle äidille maidon tuotannon lisäämiseksi.
 
aconitum
Aconitumia annetaan suuriin pelkotiloihin, henkisiin traumoihin, ahdistuneisuuteen ja kuoleman pelkoon sekä paniikkikohtauksiin. Oireet alkavat tyypillisesti yhtäkkiä ja kiivaasti.

Aconitum-äiti onkin äärimmäisen levoton ja hänellä voi olla kuolemanpelkotiloja, joko omasta tai lapsen puolesta. Hänellä on sydämentykytystä ja hikoilua. Äiti voi olla lähes paniikissa. Kipu voi tuntua kestämättömältä ja äidillä voi olla tunne että haluaa kuolla. Äiti ei halua olla yksin. Kosketus (kuten tutkiminen) tuntuu pahalta, samoin kylmä ja kuuma. Raitis ilma parantaa Aconitum-äidin oloa.

Aconitum voi myös olla hyödyllinen, jos synnytys etenee liian nopeasti. Kun supistukset ovat tiheitä, mutta epäsäännöllisiä.

Aconitum auttaa synnytyksen jälkeisiin pelkotiloihin ja niistä johtuvaan unettomuuteen

Auttaa myös virtsaumpeen eli jos synnytyksen jälkeen äiti ei pysty virtsaamaan.

Aconitum auttaa myös läheisen tukihenkilön äkillisiin pelkotiloihin. Pienessä potenssissa otettu aine auttaa pahimman paniikkihetken yli.
 
caulophyllum
Ensisynnyttäjä voi ottaa tätä viikkoa ennen laskettua aikaa. Se nopeuttaa avautumisvaihetta.

Käytetään synnytyksen aikana kun synnytys etenee hyvin hitaasti. Supistukset ovat kovia, lyhyitä, epäsäännöllisiä ja tehottomia, jolloin synnyttäjä väsyy. Kohtu on veltto. Tällöin kohdunsuu pysyy kiinni ja on kireä sekä synnyttäjällä on kylmän väristyksiä ja sisäistä vapinaa.

Gaulophyllym-tyyppi on ärtyisä ja uupunut. Hän on viluinen, mutta haluaa silti raitista ilmaa. Kylmä ja rasitus pahentavat hänen kipujaan.

Caulophyllum pehmentää kohdunsuuta ja helpottaa kramppimaista kipua. Antaa lisää voimia äidille.
 
cimicifuga
Cimicifuga-tyyppinen synnytys kestää pitkään. Äidillä on ahtaat paikat. Hän saattaa olla hysteerinen ja pelkää ettei synnytys koskaan lopu. Kohdunsuu on krampissa ja repivä kipu säteilee takapuolen kautta reisiin. Hierominen helpottaa hänen oloaan. Hänen fyysiset oireet ovat rajuja ja mielentilat voimakkaita.

Käytetään synnytyksen edistämiseen, silloin kun ensin hyvin alkanut synnytys hidastuu, kohdunsuun avautuminen pysähtyy ja hyvin alkaneet supistukset heikkenevät tai loppuvat.

gelsemium
Gelsemium-tyyppi on hyvin levoton ja jännittää sekä hermoilee ennen synnytystä. Hänellä on heikko olo ja uupumus jo aikaisessa vaiheessa. Jalat tuntuvat raskailta ja heikoilta. Äiti on uupuneen näköinen ja silmäluomet roikkuvat. Äiti on itkuinen. Supistusten aikana kipu tuntuu selässä. Kuuma ilma tai kylmä veto pahentaa oloa. Myös ponnistus ja tulevan synnytyksen ajatteleminen pahentaa Gelsemium-äidin oloa. Raitis ilma ja liikkuminen parantavat oloa.

Käytetään kun synnytyksen aikana on supistusten pelkoa. Helpottaa kun äidillä on voimaton, tärisevä olo, johon liittyy oksennus- tai ripulikohtaus.

Gelsemiumia voi ottaa myös synnytyksen tukihenkilö itse, jos hän on kovin levoton, eikä siksi kykene toimimaan. Ramppikuumeeseen. WC.ssä pissalla tekee mieli käydä jatkuvasti. Jalat ja kädet ovat erittäin raskaat. Kylmät väreet selässä ja poskia kuumottaa. Pakoreaktio-tunne, joka kestää ja kestää vaikka ympärillä tapahtuu uusia asioita. Antaa lisää voimavaroja ja rauhoittaa. Mahdolliset selkeät pelkotilat äidin tai lapsen puolesta voivat kuitenkin viitata Aconitumiin.

argentum nitricum
Synnytyksen tukihenkilölle itselleen, jos hän koko ajan puuhailee hermostuneena voimatta keskittyä mihinkään. Jännitys purkautuu hermostuneeseen hätäilyyn ja juoksemiseen. Argentum nitricumia tarvitseva tukihenkilö on ripuloivaa sorttia. Hänellä on pelko epäonnistumisesta. Saattaa pelätä veren näkemistä.
 
rescue remedy -tipat (Bach)
Homeopaattisten aineiden lisäksi Bach:in kukkatippojen Rescue remedy (joka ei ole homeopaattinen valmiste) auttaa rauhoittamaan hermostuneisuutta sekä äidillä että tukihenkilöllä. Se edistää mielen ja kehon luonnollista parantumisprosessia. Tasapainottaa ja vähentää pelkoja. Sitä voi ottaa homeopaattisten valmisteiden kanssa samaan aikaan.

Käytetään laittamalla 4 tippaa suoraan kielelle tai lasilliseen vettä, joka nautitaan pienin kulauksin.

tästä artikkelista
Olen kerännyt itselleni muistilistaa tai sanoisinko työkalupakkia niistä asioista, joiden avulla minä tukihenkilönä voin tukea synnyttäjää. En ole homeopaatti, eikä minulla ole siihen koulutusta.  Tässä tekstissä on kokemuksiini ja kirjallisuuteen pohjautuvia käsityksiäni homeopatiasta ja siitä mitä homeopaattisia valmisteita synnytyksessä voisi käyttää. Aineiden käytöstä kannattaa keskustella ensin pätevän homeopaatin tai homeopatiaan perehtyneen kätilön kanssa.

Pari hyödyllistä linkkiä:

  • Tiina Nyrhisen laajat homeopatia-sivut.
  • Helsingin Hakaniemen apteekin yhteydessä sijaitsee Circlum Farmasia Oy:n terveyskauppa, jossa on päivisin homeopaatti paikalla. Heillä on myös päivystyspuhelin ja homeopaattisten aineiden postituspalvelu.

Ota yhteyttä, kaikenlainen palaute on tervetullutta. Jos et ole saanut vastausta aiempaan kommenttiisi, kirjoittaisitko uudestaan, sillä vanha osoite ei ole toiminut.

Artikkelin ohjeiden avulla ei voida korvata lääkärin hoitoa ja Babyidea ei vastaa ohjeiden omakohtaisesta soveltamisesta. Babyidean valikoimissa ei ole homeopaattisia aineita.