Arki kuuden lapsen kanssa
Sähköpostihaastattelussa Minna, kuuden lapsen äiti:

Kertoisitko ensin vähän perheestänne?
Olen vm-66 oleva kuuden lapsen yh-äiti. Lapseni ovat syntyneet vuosina -87, -89, -90, -92, -99 ja -01.

Olitko alun perin halunnut ison perheen?
Kyllä! Olen aina halunnut paljon lapsia.

Toivotko saavasi vielä lisää lapsia?
En enää. Tämä tuntuu sopivalta määrältä.

Onko sinulla aikaa itsellesi? Kaipaatko sellaista aikaa?
Omaa aikaa on vähän, mutta en ole sitä kamalasti kaivannutkaan. Sellaiset pienet hetket, kun esim. kaikki lapset ovat nukkumassa ja voin istua hetken katsomassa rauhassa telkkaa tai luen jotain kirjaa, tuntuvat ihan riittäviltä. Eiköhän sitä omaa aikaa ole sitten joskus ihan riittävästi.

Miten rentoudut?
Käyn lenkillä, kylvyssä tai luen.

Miten kotityöt on teillä organisoitu? Kukaa käy kaupassa, kokkaa, siivoaa, pesee pyykit...?
Koti on yhteinen yritys ja jokaisen panosta tarvitaan!
    Nykyään, kun asumme paikassa, missä ei ole kauppaa, ovat kaksi vanhinta käyneet tarvittaessa koulumatkoilla kaupassa. Kesällä se ei tietenkään toimi niin, vaan silloin kauppaan on lähdettävä varta vasten.
    Ruoan laitan pääsääntöisesti minä, samaten leivon leivän. Joskus esikoinen innostuu leipomaan jotain, mutta harvemmin laittamaan ruokaa.
    Jokaisella on oma imurointipäivä, jolloin joutuu imuroimaan yleiset tilat (keittiö, olohuone, eteinen). Omat huoneensa lapset imuroivat kerran viikossa ja huolehtivat itse huoneittensa siisteydestä.
    Pyykkikoneen osaavat kaikki isommat käynnistää ja tekevätkin sen tarvittaessa. Samaten kuivausrummun. Puhtaat pyykit viikkaa jokainen omaan kaappiinsa itse.

Onko teillä autoa? Miten siihen mahtuu?
Meillä ei ole autoa, emmekä sillä mitään tekisikään, sillä minulla ei ole ajokorttia. ;-)

Menettekö yhdessä kutsuille? Kutsuvatko tuttavanne koko perheen kylään?
Käymme hyvin harvoin missään koko porukalla. Lapsilla on jo omia menoja, enkä ole itse mikään innokas kyläilijä.

Minkälaiset huonejärjestelyt teillä on?
Meillä on 4h+keittiö.
  Omassa makuuhuoneessani nukkuvat kaksi nuorinta ja isommat neljä jakavat kaksi makuuhuonetta (2+2).

Miten rahat riittävät?
Kohtuullisesti, kunhan laittaa edullista perusruokaa ja hyödyntää kirppareita.

Saavatko nuoremmat lapset joskus uusia tavaroita/vaatteita?
Kaikki saavat tarvittaessa uusia vaatteita tai tavaroita. Vaatteita kierrätetään mahdollisuuksien mukaan, mutta usein joutuu ostamaan myös uutta.

Miten riitelette/selvitätte riidat?
Riitelemme kovaäänisesti! ;-) Haluaisin, että erimielisyydet voitaisiin ratkoa keskustelemalla, mutta taidamme olla liian temperamenttisia persoonia siihen. Kunhan pahimmat pölyt ovat laskeutuneet, riidat selvitetään ja pyydetään anteeksi.

Kasvatusperiaatteesi? Ovatko pitäneet?
Mitään varsinaisia "oppeja" en ole noudattanut, vaan olen yrittänyt käyttää maalaisjärkeä. Olen yrittänyt kasvattaa lapsistani sosiaalisia, kohteliaita ja muut huomioon ottavia ihmisiä. Toisaalta näin iso lauma kasvattaa siihen ihan kasvattamattakin! Rehellisyyttä arvostan suuresti ja lapset tietävät, että valehtelu ja varastaminen ovat minulle punainen vaate.

Saavatko lapset tuoda vieraita?
Kyllä saavat.
Toiseksi vanhin tyttäristä, Emma, Nemo-pentunsa kanssa.

Onko teillä yhteiset ruokailut?
Pyrin siihen, että edes päivällinen syötäisiin yhdessä, mutta valitettavasti se ei toteudu ihan päivittäin. Viikonloppuisin olen asian suhteen tiukempi.

Miten vietätte lomanne?
Olen viettänyt lasten kanssa yhden hiihtoloman matkustaen, mutta muuten emme pahemmin reissaa. Vanhin poikani viettää lähes aina kesäloman ukin luona maalla, mutta muuten vietämme lomat kotona. Isommilla tytöillä on pieniä reissuja esim. kavereiden mökille tai jotain leirejä, mutta ei mitään "etelän lomia". 

Isien rooli?
Kahden nuorimman isä käy katsomassa lapsiaan kerran viikossa. Isompien isä vietti ennen lastensa kanssa joka toisen viikonlopun, mutta kun muutimme samalle kylälle, säännölliset tapaamiset ovat jääneet. Kummallakin isällä on mahdollisuus tavata lapsiaan aina halutessaan.

Minna on tandemimettäjä, hän siis imettää sekä kuopustaan Anttia, joka on kuvassa kantoliinassa, ja parivuotiasta Millaa.

Haluaisitko kysyä Minnalta lisää kysymyksiä? 
Lähetä kysymyksesi tai kommenttisi osoitteeseen info@babyidea.fi.