Välilihan hieronta raskausaikana
Välilihan hieronta kannattaa aloittaa n. 4-6 viikkoa ennen laskettua aikaa ja on tieteellisten tutkimusten valossa erityisen hyödyllistä ennen ensimmäistä synnytystä. Hieronnalla on todettu olevan merkitystä päivittäin välilihaansa loppuraskaudessa hieroneilla naisilla oli synnytyksen jälkeen tikkejä vaativia repeytymiä vähemmän kuin vertailuryhmällä. Norjalaisessa lääkäriuutisissa ehdotettiin metodin opettamista ensisynnyttäjille synnytysvalmennuksissa, koska se on havaittu hyödylliseksi ja naiset jatkotutkimuksen mukaan itsekin kokevat hieronnan suorittamisen myönteisenä asiana.
parantaa verenkiertoa
Välilihan hieronta lisää ihon joustavuutta ja parantaa verenkiertoa. Näin iho kestää synnytyksen paremmin, siis tuloksena pienempi repeytymien riski ja episiotomian (välilihan leikkauksen) tarve. Hieronta auttaa myös tulevaa äitiä tutustumaan paremmin omiin synnytyselimiinsä. Mahdolliset repeytymätkin parantuvat nopeammin synnytyksen jälkeen parantuneen verenkierron ansiosta.
sopivat öljyt
Hierontaan voidaan käyttää kylmäpuristettua auringonkukka-, manteli- tai jojobaöljyä, mieluiten sekoitus jojobaöljyä ja joko auringonkukka- tai manteliöljyä. Weledalta on myös saatavana tähän käyttöön suunniteltu valmis sekoitus.
miten hieroa
Paras aika hieronnalle on kylvyn tai suihkun jälkeen, kun raskaana oleva nainen on rentoutunut. Hieronnan voi suorittaa makuulla, kyykyssä tai toinen jalka tuolilla. 

Laita molemmat peukkusi pari senttiä emättimen sisään ja venytä ja hiero emättimen suuta ja välilihan aluetta. Tee tämä kerran päivässä noin 5-10 minuutin ajan.
lähteitä

Eason, E., Labrecque, M., Wells, G. & Feldman, P. 2000. Preventing Perineal Trauma during Childbirth: A Systematic Review. Obstet Gynaecol 95, 464-471.

Johanson, R. 2000. Perineal Massage for Prevention of Perineal Trauma in Childbirth. Lancet 355, 250-251.

Labrecque, M., Eason, E. & Marcoux, S. 2001. Womens's Views on the Practice of Prenatal Perineal Massage. British Journal of Obstet Gynaecol 108, 499-504.

http://www.first-born.co.uk/acatalog/BORN_Aromatherapy_11.html

Kommentit ja kokemukset tervetulleita sähköpostitse tai palautelomakkeella.