Erilaiset kantoliinat
Kantoliinat voidaan karkeasti jakaa neljään eri kategoriaan: muotoonommellut tai putkikassintyyppiset pussit, yliolanliinat renkailla, neliöliinat ja solmittavat lyhyet/pitkät liinat. Tämän lisäksi markkinoilla on erinäinen määrä kaikenlaisia rinta/kantoreppuja.

Kantopussit

Rengasliinat

Neliöliinat

Solmittavat liinat ja kantamisen ilosta ja hyödystä


Kantopussit

Kantopussi on muotoonommeltu kangaspussi, jonne vauva sujautetaan. Sen idea on samanlainen kuin rengasliinojen, mutta siinä ei ole minkäänlaisia solkia tms. Kantajan pää ja toinen käsi pujotetaan liinaan, joka asetetaan toiselle olkapäälle. Vauvaa voi kantaa pussissa kehtoasennossa ja lonkka-asennossa, miksei kengurupussissakin.

Kantopussit ovat mielestäni käteviä aloittelijalla ja vauvan ollessa pieni tai taaperoikäinen. Aloitin oman kantoliinailuni ruotsalaisella kantopussilla ja poikani viihtyi siinä erittäin hyvin. Asento oli hyvä, molemmat kädet jäivät vapaiksi ja vauva oli turvallisesti pussissa, putoamisriski oli oikein asetellulla vauvalla minimaalinen. Pussista pystyi melko helposti itse kangertelemaan ulos vauvan nukahdettua ja vauva jäi siihen nukkumaan. 

Vauvan kasvaessa kantopussi alkaa nopeasti tuntua pieneltä (ehkä n. 3 kk iässä), jos vauva ei viihdy hyvin jalat ristissä tai koukussa. Sen voi uudestaan ottaa käyttöön vauvan opittua istumaan, n. puolen vuoden iässä. Kantopussi soveltuu oikein hyvin isomman lapsen kantamiseen, jos se on tarpeeksi iso. Lonkallakantamiseen se on oiva apu.

Pussin kokoa ei voi säätää millään lailla, ja on siksi tärkeää ostaa juuri sopivan kokoinen pussi, muuten kantajalle voi tulla kantamisesta selkä- tai niskakipuja. Tämän johdosta pussi harvemmin sopii useammalle erikokoiselle kantajalle. Kantopussit ovat USAssa suosittuja ja uusin villitys on nepparikiinnitteinen fleecepussi. Viimeisen vuoden aikana markkinoille on tullut myös muunlaisia säädettäviä pusseja, esim. vetoketjuilla säädettäviä pusseja. Näitä voi käyttää eri säädöillä vauvan ja taaperon kantamiseen, ja saattavat sopia paremmin myös sekä äidin että isän käyttöön.

Kantopusseja on Suomen markkinoilla jo useita (esim. Maya wrap) ja kantopussin voi myös helposti ommella itse. Osta nätin väristä paksuhkoa puuvillakangasta, ei lakanakangasta tms. vaan jämäkämpää kangasta. Tarvitset noin 180 cm kangasta, leveydeltään noin 60 cm. Pussiin tulee vain yksi sauma, reunoihin voit ommella kanttinauhan, niin niistä tulee kestävämmät. Valmis kantopussi näyttää litteänä piirroksen kaltaiselta. Pussi puetaan niin että vauvan peppu on mutkan kohdalla ja kanttinauhat ovat ylöspäin. Vauvan pää on samalla puolella kuin olkapäällä lepäävä kangas.


Pussikategoriaan voi laskea myös Tuutilulla-putkikassin, jossa vastasyntynyt matkustaa aikuisen selässä. Rengasliinat

Rengasliina on parimetrinen 65-85 cm leveä kangaskaistale, jonka toiseen päähän on ommeltu kaksi nylon- tai metallirengasta ja toinen pää on joko ommeltu yhteen kapeaksi vyöksi tai sitten se on avoin. Liinan reunat ovat joko vain päärmätyt, tai topatut. Maailmalla puhutaan vähän ja paljon topatuista liinoista. Renkaiden päässä on joskus muhkea olkatoppaus, toisinaan vain kevyt toppaus ja joskus ei mitään. "Karvalakkimalli" on kangaskaistale, jonka toiseen päähän on ommeltu kaksi rengasta. On makuasia minkälainen yliolanliina tuntuu käytössä mukavimmalta. Yksinkertainen malli, jossa ei ole toppausta on yllättänyt monet hyvällä istuvuudellaan ja pienellä koollaan taitettuna. Toiset haluavat ehdottomasti muhkeasti topatun mallin. Yliolanliinoja valmistetaan sekä painetusta että kudotusta kankaasta, ja joissakin liinoissa on "nurja puoli". Oikean koon valinta on tarpeen, jos kyseessä on liina, jonka toinen pää on ommeltu hihnaksi, muuten sama koko käy kaikille. Sellaista liina jossa pää on avoin, on helpompi kiristää sopivaksi. Hiuslenkki, kuminauha tai vaippahakaneula voivat olla avuksi, jos lisäkiristystä kaivataan kun käytössä on liina, jossa on niputettu pää. Avoimen pään voi kietaista renkaiden ympärille pehmusteeksi. Markkinoilla on nykyään myös vesikäyttöön (suihku, rantaleikit...) tarkoitettuja rengasliinoja.

Lasta voi kantaa liinassa ainakin kuudessa eri asennossa: pari erilaista kehtoasentoa, kengurupussi, masupussi, lonkka-asento ja selkäreppu. 


Rengasliinan suurin etu on käytön nopeus. Kärttyisän vauvan saa siihen todella nopeasti. Rengasliinassa ei kuitenkaan mielestäni jaksa kantaa painavampaa vauvaa/lasta erityisen kauan, ja olo on aina jotenkin vähän vino eikä käsiäkään saa täysin vapaiksi yhtään niin helposti ja mukavasti kuin solmittavaa liinaa käytettäessä. Isoja maidon täyttämiä rintoja renkaat myös painavat, jos liinan asettaa vähänkin huolimattomammin. Ja muutaman kuukauden vanhan vauvan päätä on minusta vaikea saada pysymään oikein hyvin tukematta toisella kädellä, paitsi jos siirtää renkaat hieman lonkan taakse, jolloin rengasliina toimii kantopussin tavoin.

Rengasliina soveltuu mielestäni parhaiten pienelle vauvalle, jonka pää sopii samalle puolelle kuin kangas olkapäällä, vähän vanhemmalle vauvalle, joka vielä viihtyy makuuasennossa jalat liinan ulkopuolella, ja sen jälkeen isommalle lapselle, joka osaa jo istua lonkalla. Oma vauvani ei koskaan viihtynyt hyvin jalat ristissä ja pystyasento yliolanliinassa on hieman epämukava, ainakin verrattuna pitkän liinan mahdollistamiin asentoihin. Vauva on mielestäni pitkässä liinassa myös huomattavasti tukevammin ja vauvan paino jakautuu tasaisesti. Korostan että näkökulmani on hyvin subjektiivinen, voit kokea asiat aivan eri tavalla kuin minä. Tiedän että jotkut vauvat viihtyvät erittäin hyvin kengurupussissa jalat ristissä maailmaa tarkkaillen. Rengasliina on myös vierailuilla oiva "syöttötuoli" ja pikakäytössä voittamaton.

Tiivistäen: Rengasliinasta on paljon iloa ja hyötyä, mutta se ei mielestäni korvaa pitkää solmittavaa liinaa. Käyttökelpoisin 0-3 -kuisella vauvalla ja yli 6-kuisella. Pystyasennot mielestäni hieman hankalia. 

Rengasliinankin voi helposti ommella itse, mutta kannatta valita renkaiksi kestävät nailonrenkaat tai tähän käyttöön soveltuvat metallirenkaat. Babyideasta voi ostaa turvallisia nylonrenkaita. Muualta niitä on lähes mahdoton löytää. Rengasliinat ovat monissa maissa suosituin tapa kantaa vauvaa. Neliöliinat

Neliöliinat ovat nimensä mukaisesti neliön tai suorakaiteenmuotoisia liinoja, joihin on ommeltu kaksi tai neljä hihnaa. Näitä on perinteisesti käytetty esim. Kiinassa, Japanissa ja Koreassa. Lapsi on liinassa useimmiten kantajan selkäpuolella. Liinat voivat olla lapsen kokoisia kirjailtuja neliöitä neljällä hihnalla, tai suorakaiteen muotoisia joko vaaka- tai pystysuoraan. Sekä vaaka- että pystysuorissa liinoissa on vain kaksi pitkää, melko ohutta hihnaa, ja markkinoilla on myös länsimaisia tarrakiinnitteisiä versioita näistä. Vaakasuorat liinat solmitaan rintojen yläpuolelle, kuten afrikkalaiset torsosidonnat ja pystysuorat liinat selkärepuksi. Helppokäyttöisimpiä ovat nelihihnaiset neliöliinat. Nämä soveltuvat hyvin myös vatsapuolella kantamiseen. Vauva on neliöliinoissa aina pystyasennossa. Neliöliinat ovat miesten keskuudessa suosittuja ja Aasiassa erityisesti isoäidit ja -isät kantavat lapsenlapsiaan liinoissa.
Solmittavat liinat ja kantamisen ilosta ja hyödystä

Yleensä solmittavaa liinaa kokeilleet hurahtavat niihin täysin. Näin kävi myös minun kohdallani. Solmittavat liinat ovat 2,3 - 5,4 metriä pitkiä kangaskaistaleita, 60-85 cm leveitä, materiaalina on kudottu kangas tai sopivasti joustava neulos. Käsin kudotuissa liinoissa päät ovat suorat ja niissä on usein hapsut. Tällaisia ovat useimmat perinteiset liinat, esim. Keski-Amerikkalaiset Rebozot ja Perrajat. Pituudeltaan nämä liinat ovat n. 2,5-metrisiä. 

Euroopassa käytetään sekä lyhyitä, keskipitkiä että pitkiä liinoja. Lyhyet ovat Keski-Amerikkalaisten liinojen kaltaisia, mutta niissä ei ole hapsuja ja päät ovat usein vinoon leikattuja. Useimmat eurooppalaiset liinat on kudottu vinojoustaviksi, jotta ne asettuisivat mukavasti äidin ja lapsen ympärille. Solmittavat liinat sidotaan eri tavoin kantajan ja lapsen ympärille. Lyhyitä liinoja käytetään rengasliinojen tapaan, kangas menee vain toisen olan yli. Suosituimmat sidonnat ovat kuitenkin sellaisia joissa lapsi on kantajan vatsa- tai selkäpuolella liinan muodostamassa X:ssä ja näihin tarvitaan vähintään 3,6-metrinen liina. Solmittavan liinan käyttöikä on pitkä, sitä voi käyttää niin kauan kuin lasta jaksaa kantaa, yleensä ainakin lapsen kolmivuotissyntymäpäivään saakka.


Miksi solmittaviin liinoihin hurahtaa? Osaltaan se johtuu siitä että lapsen paino jakautuu kantajan vartalolle erittäin hyvin ja painavaakin lasta jaksaa kantaa tarpeen mukaan tuntikausia. Kantajan molemmat kädet jäävät vapaiksi ja lapsi on liinassa turvallisesti, joten kotityöt, isompien sisarusten kaitseminen, koiran ulkoiluttaminen, shoppailu jne. onnistuvat. Mahdollisia sidontoja on kymmeniä, mutta useimmat löytävät nopeasti muutaman suosikkisidonnan, jota sitten käyttävät. Lasta voi imettää liinassa ja lapset viihtyvät liinassa siihen totuttuaan erittäin hyvin. Lapsi on liinassa anatomisesti turvallisessa asennossa ja tieteellistenkin tutkimusten mukaan liinassa kannettu lapsi on tyytyväisempi ja itkee vähemmän kuin "vaunu/sitteri/lattia-lapsi". Koliikkilasta voi kantaa vinossa pystyasennossa jo muutaman viikon ikäisestä lähtien ja esim. ilma poistuu vatsasta helpommin, kun äidin/isän vartalo hieroo lapsen vatsaa äidin/isän liikkuessa.

Miksi liinassa kannettu lapsi on tyytyväinen? Lapsi tuntee kantajan vartalon lämmön, hänen tuoksunsa ja kantajan sydämen lyönnit. Lapsen ympärillä on kangasta, hän on kantajan lähellä ja hän kuulee kantajan tutun äänen, joten hän tuntee itsensä turvalliseksi. Kantajan liike rauhoittaa vauvaa ja hänen on helpompi nukahtaa. Ruoansulatuksen akupisteet sijaitsevat lisäksi vatsalla ja reisien sisäpuolella, joten ne saavat automaattisesti hierontaa. Vauva on myös elämässä mukana, mutta ei sen keskipisteenä. Hän voi tarkkailla ympäristöään ja kantajan reagointia siihen. Pieni vauva näkee tarkasti vain lähelle, joten vaunuissa hän ei näe ihmiskasvoja, liinassa kyllä.

Lapsen fyysisen ja psyykkisen kehityksen kannalta on suotuisaa kantaa häntä paljon hänen ensimmäisen elinvuotensa aikana, mutta kuitenkin niin että hän saa myös tutustua maailmaan välillä muualta käsin. Siis kohtuus kantamisessakin. Kantaminen kehittää Tri Eckhard Bonnetin mielestä mm. lapsen fyysistä voimaa, tasapainoa, hermoja, aisteja, ruoansulatusta, luottamusta, luovuutta ja sosiaalisuutta.

Tiivistäen: Solmittava liina on mielestäni kaikkein hyödyllisin lapsen hoitoon kehitelty apuväline. Liinan voi ommella itse, mutta varta vasten lapsen kantamiseen suunniteltu ja valmistettu liina on käytössä usein mukavampi. Pitkät solmittavat liinat ovat melko kalliita, mutta niiden jälleenmyyntiarvo on hyvä, ja käyttöaste on ainakin meillä ollut hyvin korkea. Olen käyttänyt liinojani joka ikinen päivä ja sekä lapseni että minä olemme nauttineet liinailusta paljon. 

Lisäykset ja korjaukset tervetulleita, info@babyidea.fi.