MIKÄ ON PERHEPETI?
 

Paras keino jaksaa yöimetyksiä on tehdä niistä itselleen mahdollisimman helppoja, hyväksyä ne vauvalle tarpeellisina ja elämänvaiheeseen kuuluvina. Yleensä tämä tarkoittaa, ettei juokse toiseen huoneeseen imettämään istualleen. Useat äidit pitävät helpoimpana tapana ottaa vauva viereen nukkumaan, joko omaan sänkyyn tai nk. sivuvaunuun, jolloin imetys on helppo toteuttaa makuulleen. Jos yöllä joutuu nousemaan, herää enemmän ja uudelleen uneen pääsy on vaikeampaa. Itse imetys myös vapauttaa hormoneja, jotka saavat äidin yleensä helposti nukahtamaan imetyksen aikana. Monesta syystä ei siis ole järkevää yrittää pysytellä hereillä yöimetyksien aikana - mikä taas on pakko tehdä, jos imettää istualleen tai jopa eri huoneessa. Istuen imettämistä voisi jopa pitää turvallisuusriskinä, koska vauva saattaa tipahtaa äidin nukahtaessa.

Kelloa ei kannata yöllä tuijottaa, silloin vain ahdistuu siitä kuinka vähän on aikaa nukkua tai kuinka pian vauva taas herää! Jos kelloa tarvitsee työssäkäyvä puoliso, se kannattaa kääntää niin, ettei imettäjä sitä vahingossakaan näe. Yöllä ei kannata myöskään vaihtaa vaippaa kuin pakon edessä. Varavaippa on hyvä pitää sängyn lähellä ja vessaan mennä vain, jos on pakko pestä pylly. Janoiselle äidille voi varata sopivan kokoisen juomapullon (urheiluversiot ovat hyviä).

enemmän unta

Seuraavilla tavoilla voi kokeilla pidentää isomman vauvan yösyöttöjen väliä – ennen maidonerityksen vakiintumista ei kannata vaihtaa imetysrytmejä, eikä vastasyntynyt heräile ”tavan vuoksi”!

  • Syöttämällä samasta rinnasta koko yö (maito käy rasvaisemmaksi ja "niukemmaksi" = heruminen tiukemmaksi, jolloin lapsi ei syö "turhaan").
  • Pitämällä lapsi aivan vieressä, mutta selin itseen.
  • Nukuttamalla lasta isän vieressä,
  • TAI omassa sängyssä samassa huoneessa (oma huonekin on vaihtoehto, mutta silloin viittaan alkuun ja sitten ongelma on myös, että äiti ei kuule ensimmäisiä ähinöitä, ja lapsi voi olla vaikeampi tyynnyttää).
  • Syöttämällä päivällä usein, mutta pitkään samasta rinnasta, illalla maratonimetykset. Ei tutinkäyttöä päivällä (mutta yöllä voi joskus olla apua).

Jos vauvan ottaminen viereen/väliin ei syystä tai toisesta onnistu, voi kokeilla laittaa vauva vaunukoppaan ja se sänkyyn, tai sitten sivuvaunu vanhempien sänkyyn kiinni. Myös pyyherulla tms. voi auttaa vanhempaa nukkumaan rennommin vauvan vieressä.

Vatsavaivoja helpottaa usein vatsallaan nukkuminen, mitä ei kuitenkaan suositella kätkytkuolemariskin takia. Tieteellisesti testaamaton teoriani kuitenkin sanoo, että jos lapsi nukkuu äitinsä vieressä, saaden hengityksen rytmin ja lämmön äidiltä (tai isältä!) hän ei lopeta hengitystä. Tällöinkin on tärkeää, että lapsen pään alla ei ole tyynyä tai muuta irtonaista kangasta, mikä voisi joutua hengitysteiden peitoksi. Puklauksien ja ylivuotomaitojen suojaksi kannattaakin virittää tarpeeksi tiukalle suuri pyyhe tai lakana, joka ei rullaudu. Vauvaa voi myös nukuttaa vatsallaan oman vatsansa päällä – siinä asennossa myös masuvaivaisen heiluttelu onnistuu mainiosti ylös-alas.

Perhepetiin ei sovi yhtä annosta runsaampi alkoholin käyttö, rauhoittavat/nukahtamis-/ unilääkkeet eikä mielellään tupakkakaan; hiukkasia tarttuu tupakoijan hiuksiin ja ihoon. Tarpeeksi suureen sänkyyn sen sijaan sopii vaikka koko perhe! Jos ajatus tuntuu hyvältä, saattaa king size –peti kannattaa hankkia heti sopivan tilaisuuden tullen. ”Köyhän miehen” versiona on hyvin yhteen liitettyinä kolme normaalilevyistä sänkyä. Normaali parisänky tosin yleensä riittää tavallisimpaan co-sleeping –muotoon eli kaksi aikuista ja yksi lapsi (satunnaisesti kaksikin). Omaan sänkyyn siirtyminen tapahtuu sitten joka perheessä ja kullakin lapsella omaan tahtiin, yleensä pinnasängyn voi jättää kokonaan väliin, ellei sitä sitten käytä sivuvaununa tai turvareunana.
 

 

perhepeti

Tapansa kullakin, mutta kokeilla aina kannattaa. Perhepedissä nukkuminen on loppujen lopuksi myös aika yleistä, vaikka harva sitä enempää ajattelee tai asiaa mainostaa. Useimmat suomalaiset vain ovat aika käytännöllisiä, joten erityisesti aivan pienet vauvat päätyvät usein äitien kainaloon. Isistä on sanottava, että yleensä he nukkuvat todella hyvin lastensa vieressä ;-) – eritoten, jos menevät heidän kanssaan nukkumaan. Kaikilla isillä ei kuitenkaan ole äitien vaistoja, joten jokaisen naisen on itse miehensä parhaiten tuntien ratkaistava voiko vauva nukkua keskellä, vai esim. äidin ja seinän välissä.