Puheenvuoro kestovaippojen puolesta

Yhden vauvan kertakäyttövaipoista syntyy Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan noin 1500 kg jätettä, jos vauva käyttää keskimääräiset 5000 vaippaa. Kaikkien Suomen kullannuppujen vaipat muodostavat vuodessa 10 000 tonnia kaatopaikoille vietävää jätettä, jonka maatumisaika on useita satoja vuosia. Ja halpaa huvia tämä ei myöskään ole. Vaipat lisäävät muutenkin heikoilla olevien lapsiperheiden kustannuksia n. 5000-8000 markalla. Koska vaipat ovat melko kalliita vaipanvaihtovälit saattavat jäädä harvoiksi. Vaikka vaipat imevät kosteuden tehokkaasti ja tuntuvat pintakuivilta, siellä se kosteus kuitenkin on ja bakteerit lisääntyvät nopeasti. Tämä on etenkin herkkäihoiselle lapselle ongelma.

Suomen marketeissa ei myydä ympäristömerkittyjä kertakäyttövaippoja, joten ekotietoiselle kuluttajalle ei jää muita vaihtoehtoja kuin kestovaipat. Kestovaippoja alkaakin olla jo kattava valikoima Suomen markkinoilla ja maailmaltakin niitä voi nykyään helposti tilata. Useimpien äitien tai tulevien äitien ongelma ei siis nykyään ole niinkään se, kannattaako kestovaippoja käyttää vai olla käyttämättä, sillä tämä on usein itselle melko selvää. Ongelma on lähinnä siinä minkä merkkisiä ja tyyppisiä vaippoja kannattaisi ruveta käyttämään. Ja myös mistä niitä voi hankkia, ja mihin hintaan. (Lue myös (osa)vaipattomuudesta.)

Kestovaippojen käyttö tulee kaikki kulut huomioonottaen aina halvemmaksi kuin kertakäyttövaippojen käyttö. Uudet kestovaipat maksavat melko paljon, riippuen halutusta kestovaippasysteemistä, mutta vaipat kestävät yleensä useamman lapsen vaippaiän toistuvista pesuista huolimatta. Äitiyspakkauksen mukana seuraa YTV:n kustantama ja Meri Haahtelan ja
Terhi Summan kirjoittama Opas uuteen vaippakulttuuriin. Siinä on melko kattavasti selvitelty eri vaippasysteemien kustannuksia ja se on muutenkin kestovaipoista kiinnostuneelle hyödyllistä luettavaa.

Linkki: Ompele vauvasi vaipat itse - halpaa ja melko helppoakin
Linkki: Kestovaippojen puolesta - terveydelliset syyt