Sairaalakassin sisältö
(Lindblom, B. 2002)

Ensimmäistä lastaan odottavilla on usein paljon aikaa miettiä sairaalakassin sisältöä ja se puhuttaa myös sähköpostilistoilla. Kassi odottaa valmiiksi pakattuna jo kauan ennen vauvan laskettua aikaa. Tämä on tietysti hyvä juttu, sillä lähtö sairaalaan voi koittaa lyhyellä varoitusajalla. Mitä kassiin kannattaisi laittaa?
omat sukat
Nykyään monissa sairaaloissa saa käyttää omia vaatteitaan. Voit siis ostaa tai ommella esim. mekon synnytystä varten jos haluat. Synnyttäminen voi olla sottaista puuhaa, joten mekosta ei välttämättä tahrat irtoa ja vähintäänkin siitä tulee kotiin vietävää pyykättävää. Sairaaloiden selästä avoimet puserot ovat mielestäni käteviä, erityisesti jos doula tai isä hieroo selkää öljyllä. En siis pakkaisi kassiin kovin paljon omia vaatteitani. Oma aamutakki voi kuitenkin olla tapa erottautua muista äideistä ja/tai tuntea olonsa kotoisaksi, ja omia sukkia jopa lääkäriystäväni suosittelee. Sairaalasukat ovat pötkönmallisia, eivätkä pysy kovin hyvin jalassa.

pehmoliivejä
Rinnat saattavat olla maidonnousun johdosta pinkeät ja kipeät, varsinkin nännit joutuvat useimmiten alussa koetukselle. Pehmeät imetysliivit pitävät mahdolliset maidonkerääjät ja liivinsuojukset paikoillaan, mutta eivät paina. Kankaiset liivinsuojukset saattavat olla herkälle äidille tarpeen. Itselläni oli mukana myös villasilkkiset rinnanlämmittimet. Tuntuivat mukavilta kipeiden rintojen päällä. Yöimetyspaita olisi ollut sairaalassa unelma, ensi kerralla sitten...

kestositeitä
Jälkivuoto on useimmiten runsasta, mutta jättisiteitä saa sairaalasta. Jos olet herkkä kertakäyttösiteille kannattaa ottaa omia kestositeitä. Jos sinulla ei ole vinoa pinoa näitä, joudut minun laillani pesemään niitä jossakin vaiheessa (tai antaa isän mukana kotiin pestäväksi). Kangassiteet olivat minusta kuitenkin synnytyksen jälkeen huomattava helpotus.

vauvalle kestoja ja vaatteita
Joissakin sairaaloissa vauvoilla käytetään kestovaippoja. Näin ainakin Länsi-Uudellamaalla Tammisaaressa. Jos haluat käyttää vauvalla alusta asti kestovaippoja (kertäkäyttöisiä vaippoja suosivassa sairaalassa), suosittelen että otat vaippahousuja mukaan. Sideharsoja löytyy kaikista sairaaloista. Villaiset vaippahousut ovat mielestäni pienellä vauvalla hyviä, sillä ne hengittävät ja lämmittävät vauvaa samalla sopivasti.

Vauvalle tarvitset kotiinlähtöä varten omat vaatteet, esim. pitkähihainen body ja potkuhousut + silkki- tai puuvillamyssy ovat hyvä valinta ja päällysvaatteet vuodenajan mukaan.
äiti kotiin
Itsellesi haluat varmaan myös puhtaat vaatteet. Valitse mukaan imetykseen sopiva pusero ja löysähköt housut/hame + alusvaatteet. Muista että kestää jonkin aikaa ennen kuin pääset entisiin mittoihisi synnytyksen jälkeen. Belly Belt voi olla kätevä.

Synnytystä varten
Neuvolakortti mukaan.
Monissa synnytyshuoneissa on mahdollisuus kuunnella musiikkia tai rentoutuskasetteja, joten voit ottaa mukaan omia äänitteitäsi. Nopeassa synnytyksessä ei aika riitä tällaisten asioiden miettimiseen, mutta ota mukaan varmuuden vuoksi. Kitara soittotaitoiselle isälle mukaan, voi myös olla hyvä juttu. Ei tosin mahdu sairaalakassiin... :)
Kamera uuden tulokkaan kuvaamista varten, jotkut haluavat ottaa myös videokameran. Muista ottaa myös varapatterit, -akku ja/tai laturi. Jos omistatte jalustan, siitäkin voi olla iloa ja tavallisiin kameroihin tarvitaan filmiä.
Synnyttäessä voi tulla nälkä/jano, ja mikäli et ole riskisynnyttäjä, jolloin ei yleensä saa syödä, oloa helpottaa se että verensokeri ei ole kovin alhaalla. Vaikka et itse haluaisikaan ruokaa, mukana oleville henkilöille voi tulla nälkä :). Kassiin voi etukäteen pakata vaikka kuivattuja hedelmiä (esim. rusinoita, mangopaloja) ja täysmehua.
Mikäli synnytys pitkittyy ja välillä tulee suvantovaiheita, kevyelle lukemiselle ja pelikorteille saattaa olla käyttöä.
Jos sunnittelette vesisynnytystä tai vesialtaassa oleskelua, isälle/doulalle voi olla mukava ottaa mukaan uikkarit. (Kaikissa sairaaloissa isää/doulaa ei kuitenkaan sallita altaaseen.)

Muuta tarpeellista

Hygienia- ja kauneudenhoitovälineistä on iloa.

  • hammasharja- ja tahna

  • kosteusvoidetta

    • sairaaloissa on usein kuiva huoneilma ja sängyissä muovia
  • deodoranttia, shampoota ja hoitoainetta

    • sairaalasta saa useimmiten perusshampoota
  • meikkipussi jne.
Eväitä iltoja varten, viimeinen ateria sairaalassa on melko aikaisin ja imettävällä äidillä on jatkuva nälkä, myös öisin. (Ja silloin kanttiini on kiinni, mutta esim. Tammisaaressa on jääkaappi josta saa vapaasti käydä ottamassa välipaloja silloin kun on nälkä.)
Maitohappobakteereja, jotta vatsa toimisi mahdollisimman helposti ja normaalisti. Jos sinulla on taipumusta ummetukseen, esim. kuivatuista luumuista tai kuitupitoisesta näkkileivästä voi olla iloa/apua.
 
vähälläkin pärjää
Mikäli sinulle tulee äkkilähtö sairaalaan, miestä tai ystävää voi pyytää tuomaan kassin myöhemmin. Jos olet varautunut polikliiniseen synnytykseen, tarvitset tietysti vähemmän tavaraa mukaasi. Ja muutenkin pärjää vähemmällä, yllä kuitenkin vinkkejä pakkamisesta innostuneille :).

lukijoiden lisävinkit

"Huomioni liittyy tilanteeseen, jossa isä tulee mukaan synnytykseen. Eli sairaalakassiin voisi silloin olla hyvä pakata hänelle esim. t-paita ja verkkarit (takkeineen, synnytyssalissa voi olla viileää!), ja jos tarkoitus on jäädä synnytyksen jälkeen perhehuoneeseen ilman, että isä välttämättä käy ainakaan kovin pian kotona, niin myös hänelle henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja vaihtovaatetta. Sandaaleista tai muista sisäkengistäkin voi olla isälle iloa." --kahden lapsen äiti

"Minulla oli aikanaan kassissa mukana satukirja, josta luin pieniä satuja vauvalleni sen hereillä ollessa. Vauva tykkäsi kuunnella. Se ilmeisesti sekä tunnisti ääneni että rauhoittui sanojen rytmistä. Kotona aloin heti lukea vauvalleni runoja, jotka olivat "vanhanaikaisia" loppusoinnullisia eli siis rytmikkäämpiä kuin modernit runot.
  Synnytyksistäni on jo aikaa vuosikymmeniä, mutta uskon nykyvauvojenkin haluavan satuja alusta asti."
--Pirjo
Lisäykset, korjaukset ja kommentit tervetulleita, info@babyidea.fi.