Miten vaippaihottumaa voi hoitaa?

Useimmille vauvoille tulee jossakin vaiheessa vaippaihottumaa. Tämä voi johtua monista syistä ja helpompi on taas kerran ennaltaehkäistä, kuin hoitaa. Tässä joitakin luonnonmukaisia keinoja:
 • Älä käytä kaupan kosteuspyyhkeitä. Kaikki sisältävät kemikaaleja, jotka voivat ärsyttää vauvan ihoa.


 • Pidä vaippa-alue puhtaana. Pese pylly ja taipeet jokaisen vaipanvaidon yhteydessä kädenlämpöisellä vedellä ja kuivaa. Pesua ei tarvitse suorittaa valuvan veden alla, vaan sopivan kokoisia pehmeitä kangaspaloja (vanhaa sideharsoa, flanellia etc.) tai talouspaperinpaloja sekä vettä voi pitää hoitopöydällä.


 • Kuivaa hyvin.


 • Anna vauvan ottaa ilmakylpyjä. Jos asunnossanne on kylmä, laita pyyhe tai peitto vauvan päälle ja/tai anna hänen maata lampaantaljalla. Lampaantalja vaan ulos tuulettumaan jos pissa tulee. Vauvan nukkuessa hänen alleen voi laittaa froteepäällysteisen muovin tai villafleecepeiton ja muutaman vanhan pyyhkeen, näin pitkät ilmakylvyt ovat mahdollisia.


 • Vaihda vaippa usein, vähintään parin tunnin välein. Vaihda kakkavaipat heti pois.
 • Jos vauvallasi on paha ihottuma vaippa olisi parasta vaihtaa joka pissan jälkeen.

 • Käytä normaalia isompia vaippoja, jotta ne eivät olisi niin kiinni ihossa.


 • Laita jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä vaippa-alueelle hieman luonnollista jojobaöljyä. Tämä ei varsinaisesti ole öljy vaan juoksevaa vahaa, joten luo iholle suojaavan kerroksen. Jojobaöljyä saa ostaa luontaistuotekaupoista ja se on erittäin riittoisaa. (Tätä käytämme ahkerasti.) Apteekin Ceridal-öljyssä on myös jojobaa.

 • Kun olet pessyt vaippa-alueen ja kuivannut, laita ohut kerros sinkkivoidetta. Natusanin sinkkivoide on hyväksi, ja se onkin Ruotsin Luonnonsuojeluliiton testin mukaan Natusanin ainut vauvalle soveltuva tuote (!!). Sinkkivoidetta (tai esim. manteliöljyä, perusvoidetta) ei tule käyttää, jos peppua ei ole pesty ensin tai jos vaippaihottumaa on. Jojobaöljyä voi käyttää silloinkin. Sen alle ei jää mitään muhimaan.


 • Älä kylvetä vauvaa useammin kuin pari kertaa viikossa, vaikka Anna Wahlgren niin opastaa. Vauvan iho on todella herkkä ja kuivuu helposti. Kun kylvetät, älä käytä saippuaa tai kemikaaleja sisältäviä kylpyöljyjä. Yksi tippa (sekoita ensin vaikka ruokalusikalliseen kermaa, ettei jää pinnalle kellumaan) eteeristä laventeliöljyä voi olla avuksi.


 • Käytä hengittäviä vaippoja, esim. villahousu/luomupuuvilla -yhdistelmä on tutkimustenkin mukaan hyvä. Pese kestovaipat hyvin, välillä 90 asteessa, jos vaippaihottuma vaivaa. Älä käytä pesuainetta kuin puolet suositellusta, sillä pesuaine voi jäädä huuhteluista huolimatta vaippaan. Käytä herkälle iholle soveltuvaa pesuainetta.

 • Ota käyttöön hoitoliina. Tämä pitää ihon kuivempana ja vauvallasi on miellyttävä olla. Voit myös kokeilla silkkiliinaa hoitoliinana, siinä on luonnon serisiiniä joka jojoban lailla on vahaa, eikä rasvaa. Silkin sanotaan rauhoittavan ja olevan antibakteerinen.

 • Vaippaihottuma on hyvin kivulias, peseytyminen ja kaikki käsittely sattuu. Ihottuma ei ole normaali asia joka kuuluu vauvan arkeen. Suhtaudu vauvan vaippaihottumaan vakavasti ja hoida se pois. Apteekin Bepanthen-voide voi akuutissa vaiheessa myös olla avuksi.
lukijoiden lisävinkit

Suosittelisin, että laittaisitte vaippaihottuman hoitojuttuun "parannuskeinoksi" perinteisen perunajauhon. Se korvaa kaikki kemikaaleja sisältävät vauvantalkit ja toisin kuin talkki, parantaa esim. antibioottikuurin aiheuttaman ripulin jäljet vauvan pyllystä, siis pahan punoituksen ja kirvelyn. Eikä taatusti vaaranna lapsen terveyttä saati aiheuta ihottumia ;)!

Edelliseen palautteeseen viitaten: Lukija oli suositellut perunajauhon käyttöä talkin sijasta. Olen itse tehnyt myös niin ja todennut sen tehokkaaksi, mutta neuvolasta kuulin, että perunajauhon käyttö voi aiheuttaa hiivaa.  Joten en suosittele...

Lueskelin vaihteeksi vaippaihottumasta juttua, ja voisin kokemuksen (ja erittäin allergisen lapsen äitinä) syvällä rintaäänellä kehua apteekin sinkkivoidetta ja varsinkin pastaa. Erittäin hyvä (Natusania parempi, mutta myös kalliimpi) tuote.

Ohjeet on kirjoitettu kotihoidon tueksi, niillä ei ole tarkoitus korvata lääkärin hoitoa.
Lisäykset ja korjaukset tervetulleita, info@babyidea.fi.