Äidille 

Pieni raskauskalenteri
(Lindblom 2005)

Tavoitteena oli alun perin kirjoittaa muistilista raskaana oleville. Koska neuvolaan tulee ottaa yhteyttä? Milloin äitiyspäivärahahakemus jätetään? Joko sydänäänet voivat kuulua? Samalla tuli mieleen paljon muutakin raskausviikkoihin liittyvää ja syntyi pieni raskauskalenteri, vaikka isienkin valistukseksi. Mukana on sekä sikiön kehitystä, äidin painonnousua että muuta raskauteen liittyvää.
Kalenteria kommentoi tekovaiheessa useat äidit ja arvokkaita lisäyksiä sain äitiysneuvolassa toimivalta terveyskeskuslääkäri Sillanpäältä. Kiitos valokuvista kuuluu ystävilleni: Leilalle ja kahdelle Katille.

0 vk
Viimeiset kuukautiset pitkään aikaan. 
2 vk
Miellyttäviä hetkiä kumppanin kanssa tai vähemmän miellyttäviä sairaalassa. Hedelmöitys. 
2,5 vk
Solut jakaantuvat hurjaa vauhtia. Vauvanalku siirtyy munanjohtimesta kohtuun ja kiinnittyy kohdun seinämään kuudentena päivänä hedelmöityksestä. 
4 vk
Pöntöllä tapahtuu. Sinisiä tai punaisia viivoja tuijotetaan. Testit näyttävät plussaa. Sikiön pituus n. 20 mm. Foolihappo-tabletteja ja maitohappobakteeri-kapseleita kannattaa käydä ostamassa ja muutenkin tarkistaa ruokavalion monipuolisuus. (Foolihapon nauttiminen tulisi aloittaa jo ennen hedelmöitystä, jos on suurentunut riski saada hermostoputken sulkeutumishäiriö, esim. epilepsialääkitys tai vastaavaa suvussa). Seuraavaksi kirjastoon tai kirjakauppaan ostamaan ihania kirjoja sikiön kehitysvaiheista. Netistäkin löytää havainnollisia kuvasarjoja, esim. kuvia käsien ja jalkojen kehityksestä eri viikkoina.
6 vk

Housut voivat ruveta kiristämään jo nyt, nesteitä kerääntyy kehoon. Belly Beltistä on apua. Itse kohtu on vasta hiukkasen suurentunut, edelleen lähes normaalikokoinen, ja sikiö pikkuinen kahvipapu, jolla pää, aivot ja vartalo. Istukka on jo kehittynyt, joten lähes kaikki verenkiertoon menevät aineet imeytyvät vauvan verenkiertoon. Jos käytät säännöllisesti lääkkeitä, viimeistään nyt on syytä soittaa omalle lääkärille ja varmistaa että lääkitys on sopiva raskautta ajatellen. Kaikkein parasta olisi ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa siinä vaiheessa kun vauvaprojekti on kuumeilun asteella tai heti kun testi on näyttänyt plussaa.

Nyt se alkaa - pahoinvointi! Joka toinen raskaana olevista kärsii jonkinlaisesta pahoinvoinnista. Onneksi tämä harvemmin vaikuttaa haitallisesti vauvan kehitykseen tai raskauden normaaliin etenemiseen. Jos haluat pitää raskauden salassa, se voi olla vaikeaa. "Poppakonsteja" pahoinvoinnin hillitsemiseen on jos jonkinlaisia. Kannattaa kokeilla mistä on apua omalla kohdalla. Useimpia äitejä myös väsyttää enemmän kuin koskaan aiemmin. Yökukkuminen unohtuu nuoriltakin odottajilta ja sänky vetää puoleensa jo alkuillasta. Uudelleensynnyttäjien perheissä lasten videot saattavat tässä vaiheessa pyöriä ahkeraan viikollakin.  

7 vk

Hyvä aika soitella äitiysneuvolaan. Neuvolantäti tai -setä tulee pian tutuksi ja häntä käydään sitten moikkaamassa alkuun n. neljän viikon välein, keskiraskaudesta (alk. rv 30) kahden viikon välein ja lopuksi (alk. rv 36) kerran viikossa. Ennen ensimmäistä käyntiä kannattaa selvittää suvun tauteja ja miettiä esim. alkoholinkäyttöään. Uudelleensynnyttäjien ensikäynti on usein vähän myöhemmin.

8 vk
Omalla gynellä voi ultrassa näkyä pieni sydän. Rinnat kasvavat, jotkut miehet ovat haltioissaan. Kaikki liivit puristavat ja nännit kutiavat. Hunajavoiteet lievittävät kutinaa. Äitiysliivit alkavat tuntua houkuttelevilta. Lantiopohjan lihakset kannattaa opetella tunnistamaan ja harjoitella niitä päivittäin.
9-10 vk

Istukkatutkimus, jos sellaista tarvitaan.

12-14 vk
Lääkärintarkastus. Tarkastuksessa pitää käydä viimeistään neljännen raskauskuukauden lopussa, jotta on oikeutettu äitiys- ja vanhempainrahaan, pakkaukseen jne. Lääkärintarkastuksessa arvioidaan mm. odottajan elintapoja ja niiden vaikutuksia raskauden kulkuun.
12 vk
Sydänääniä voi kuunnella ekan kerran dopplerilla. Siinä tulee useimmille onnen kyyneleet silmiin. Elleivät äänet kuulu, ei kannata vaipua epätoivoon. Kohtu voi olla taaksepäin kallistunut, istukka edessä tai pieni sikiö sellaisessa asennossa, etteivät ääniaallot etene anturiin asti. Tällaisessa tapauksessa tehdään ultra mahdollisimman pian ja usein pelon kyyneleistä tulee ilon ja helpotuksen kyyneleitä.
13 vk

Niskapoimu-ultra kätilön tekemänä. Isikin on tervetullut mukaan, mutta monissa sairaaloissa toivotaan että sisarukset jäisivät kotiin, sillä he saattavat häiritä kätilön keskittymistä. Ultraa ei tarjota kaikissa kunnissa ja se on aina vapaaehtoinen. Vauva muuttuu monille konkreettisemmaksi, kun häntä pääsee "katsomaan". Ultraäänitutkimuksilla on kuitenkin monta tavoitetta. Mittaamalla sikiön koko voidaan paremmin arvoida raskauden kestoa, nähdään montako sikiöitä on ja mihin istukka on kiinnittynyt. Lisäksi rakenteellisia kehityshäiriöitä seulotaan - eräs olennainen on kromosomipoikkeamasta johtuva Downin oireyhtymä.

Sikiön pituus on n. 10 cm, pää on iso ja vartalo vielä hyvin hintelä. Äidin paino noussut parisen kiloa.
14 vk
Kuvotus helpottaa ja syödä voi taas muutakin kuin jugurttia ja kuivaa leipää. Lisärautaa voi nyt harkita jos tarvetta on. Hemoglobiinin putoaminen keskiraskaudessa on fysiologista, verimäärä lisääntyy ja veri laimenee. Liian "tiheä" veri voi haitata istukkavirtausta, joten ei kannata syödä rautaa vaan siksi että Hb on matalampi kuin aktiiviurheiluaikana. Raja on n. 110 labrasta riippuen.

Kun suun avaaminen hammasharjallekin alkaa taas sujumaan, kannattaa panostaa suuhygieniaan ja tilata hammaslääkäriaika. Raskausaikana ikenet tulehtuvat helpommin kuin muulloin ja reikiintyminenkin on todennäköisempää sillä haitallisten bakteerien määrä on kohollaan.

16 vk

Vauvan paino jo 100 g ja päälaelle on ilmestynyt nukkaa.
17-18 vk
Lapsivesipunktio tehdään näillä viikoilla, jos se lääketieteellisistä syistä nähdään tarpeelliseksi (esim. seulontaultrassa vauvalla ollut yli 3 mm niskaturvotus). On vapaaehtoinen. Selviää vauvan sukupuolikin samalla ja nimien miettiminen helpottuu, mutta tämän vuoksi sitä ei todellakaan kannata tehdä, sillä näytteenottoon liittyy n. 0,5% keskenmenoriski.
18-20 vk
Rakenneultra. Nyt vauva saattaa jo vilkuttaa telkkarista. Pituus huimat 20 cm, paino vielä alle 200 g. Tärkeimmät elimet ovat jo kehittyneet ja kokenut ultraaja pystyy näkemään ihan uskomattomia asioita! Vauvan liikkeet tuntuvat tässä vaiheessa tavallisesti uudelleensynnyttäjillä, etenkin illalla kun lojuu sohvalla ja päivittelee ettei enää jaksa tehdä mitään.
19-20 vk
Ensisynnyttäjä tuntee ensimmäiset liikkeet. Vauva kuulee ja tunnistaa äitinsä äänen.
21 vk

Mahallaan nukkuminen ei enää käy päinsä ja pikkuhousutkin kiristävät. Mamma-alkkarit eivät ehkä kuitenkaan vielä nappaa, mutta jotkut modernit tarpeeksi joustavat under-bellyt voivat olla ihan paikallaan.

23 vk
Raskaus on kestänyt 154 päivää, joten nyt voi hakea äitiysavustusta ja äitiys/vanhempainrahaa. Omasta neuvolasta saa sopivia lomakkeita, ellei niitä tarjota kannattaa kysellä Kelasta.
24 vk
Vauvan pituuskäyrässä uusi virstanpylväs, 30 cm pituus ylittyy, painoa n. 400-600 g. Äidillä paino on noussut kuutisen kiloa. Peukku voi ruveta maistumaan vauvalle ja kaikki muut elimet paitsi keuhkot ovat jo hyvin kehittyneet. Vauvalla vielä paljon tilaa kääntyillä ja joogata masuyksiössään.
25 vk
Nyt on pitsisten alusvaatteiden aika. Seksiä saattaa tehdä mieli monta kertaa päivässä. Vauva on kohdussa hyvin suojassa sikiökalvojen ympäröimänä, joten yhdynnästä voi nauttia normaaliraskaudessa ihan loppuun saakka. Uusissa asennoissa riittää harjoittelemista.
26-28 vk
Taas lääkärikäynti. Käynnillä arvoidaan töissä pärjäämistä, ennenaikaisuuden uhkaa. Synnytyskin alkaa jo mietityttää, usein myös mahdolliset hankinnat. Näillä viikoilla syntyvällä vauvalla on teoreettiset mahdollisuudet selvitä hengissä hyvässä hoidossa. Sokerirasitus ylipainoisille ja/tai heille joiden suvussa on diabetesta, tai jos vauva tai äiti tuntuvat kasvavan liian suuriksi.
30 vk
Perhevalmennukseen, jos sellaisesta on kiinnostunut. Joillakin paikkakunnilla vain ensisynnyttäjät tervetulleita. Synnytyspelkoon pitäisi hakea apua viimeistään tässä vaiheessa.
34-36 vk
H-hetki alkaa lähestyä. Synnytyssairaalakierros voi alkaa. Tutustuminen vaihtoehtoihin. Kysellä voi vesisynnytyksestä, akupunktiosta, geelipusseista, synnytysjakkarasta, perhehuoneista, imetyksestä... Tavallisesta poikkeavan synnytyksen riskiä ja koululääketieteen keinoja ei kuitenkaan kannata kokonaan sivuuttaa, sillä synnytystä ei voi koskaan täysin suunnitella. Synnyttäjän arvokas apu on tukihenkilö, avoin mieli ja luottavainen asenne. Vapaaehtoista kokenutta ja koulutettua tukihenkilöä, eli doulaa, voi kysellä Ensi- ja turvakotien liiton doula-välityksestä.


Näillä viikoilla syntyvä vauva saattaa vielä tarvita lastenlääkärin hoitoa hengityksen, verenkierron ja lämmönsäätelyn sopeutumiseen, mutta pitkäaikaisongelmien kehittymistodennäköisyys on samaa luokkaa kuin täysiaikaisena syntyneillä.
Mikäli työpäivät ovat alkaneet tuntua pitkiltä ja rasittavilta paremmat ajat koittavat, sillä äitiysloma alkaa 30-50 vrk ennen laskettua aikaa.
36 vk

Lääkäriin jälleen kerran. Lääkäri arvioi nyt vauvan kokoa, tarjontaa ja äidin lantiota. Tarvittaessa lähete äitipolille, jos näyttää siltä ettei alatiesynnytys ole mahdollinen. Synnytykseen liittyviä kysymyksiä yhä enemmän mielessä.

Vauva on useimmiten jo kääntynyt pää alaspäin ja liikkeet muuttaneet olemustaan. Mikäli vauva on perätilassa äidille annetaan lähete äitiyspoliklinikalle synnytyksen suunnittelua varten. Kohdussa alkaa olla ahdasta. Vauvalla painoa selkeästi yli 2,5 kg, pituutta keskimäärin 47 cm ja äidin paino on lisääntynyt jo yli kymmenellä kilolla.
37 vk
Sairaalakassin pakkaaminen ja imetysliivien hankinta. Yöimetysliivejä ja hyviä liivinsuojuksia ei kannata unohtaa ja imetysyöppäri on sairaalassa luksusta kovia kokeneelle keholle. Kannattaa ottaa huomioon että voi olla vaikea ennustaa imetysliivien oikeaa kokoa, sillä rinnat saattavat maidon noustua kasvaa huomattavan paljon suuremmiksi kuin ensin ajatteleekaan. Tukevat ja joustavat urheiluliivit voivat olla alkuvaiheessa hyvä vaihtoehto.
38 vk
Pesänrakennusta. Monet äidit rupeavat vimmatusti siivoamaan, vaihtamaan kukkamultia, leipomaan pakastimen täyteen herkkuja yms.
40 vk

Ehkä olet jo tullut äidiksi tai harkitset vakavasti siivous-sauna-seksi -rytmiä, jotta vauva vihdoin syntyisi. Ei kuitenkaan kannata rehkiä liikaa, useimmiten siitä vaan väsyy, pettyy ja kiukustuu. Vauva syntyy kun hän on siihen valmis, jos SSS tehoaisi, olisi synnytys varmaan käynnistynyt itsekseenkin minä hetkenä hyvänsä. Onneksi vauvan kasvu on jo hidastunut, eikä hän viimeisinä viikkoina enää kasva "silmissä". Muista että vain 5% vauvoista syntyy laskettuna päivänä.
40+ vk

Normaali raskaus kestää 38-42 viikkoa ja vasta sen jälkeen alkaa ns. yliaikaisuus. Sikiön vointia seurataan neuvolassa, ja jos kaikki näyttää olevan hyvin, ensimmäinen varsinainen yliaikaisuuskontrolli sairaalassa tehdään viikoilla 41+4 - 42+0. Kärsivällisyyttä!

lähetä palautetta

Kommentit, lisäykset ja kuvat erittäin tervetulleita osoitteeseen info@babyidea.fi .