Oletko sähköpostilistoilla tai kantoliinasivustoilla törmännyt kirjainyhdistelmään APAttachment Parenting on kasvatussuuntaus josta suomeksi useimmiten käytetään termejä kiintymysvanhemmuus tai vaistovanhemmuus. AP tutuksi -sarjassa kirjailija ja kahden lapsen äiti Johanna Venho lukee ja esittelee suomeksi Attachment Parenting -kirjallisuutta. Voit englanniksi lukea aiheesta lisää esim. Attachment Parenting International -organisaation sivuilta.
[Liedloff] [Ljungberg] [Jackson] [Pantley] [Sears] [Granju] [Sears II] ja uusin [Sears III]

~20.08.2004~

Olen aina ollut lukuhullu. Omien lasteni myötä innostuin etsimään kasvatusaiheisia kirjoja. Törmäsin Attachment Parenting -termiin ja sen alle kokoontunut kirjallisuus alkoi kiinnostaa. Vaiston seuraaminen, lapseen eläytyminen, läsnäolo tällaiset jutut ovat olleet minulle vanhemmuudessa tärkeitä. Lapsuus on minusta elämän tärkeintä aikaa.  

Mitä se AP sitten oikein on, vanhaa juttua uudella nimellä, itsestäänselvyyksiä, jotain hörhöjen hommaa, luomuvanhemmuutta, rakkautta rakkautta vaan...?  Mistä AP:ssa on kyse siitä yritän ottaa selvää tässä juttusarjassa. En ole mikään alan asiantuntija, vaan tutkimusretkeilijä. Lähdin liikkeelle Jean Liedloffista ja kahlaan pikkuhiljaa uutta ja vanhempaa kirjallisuutta läpi.

Minulla on kaksi poikaa, Juho (-02) ja Pietari (-04), ja sarja etenee heidän ehdoillaan. Oman kirjoittamisen lisäksi toimin myös kirjoittajaohjaajana, muun muassa Teletopelius-nettipiirissä, jonne uudet jäsenet ovat hyvin tervetulleita.

*****

~28.07.2005~

Seitsemän opuksen lukemisen jälkeen alkaa olla jo aika hyvä käsitys AP:sta, suomennettakoon se nyt vaikka kiintymysvanhemmuudeksi. AP ei ole uusi keksintö, pikemminkin maalaisjärjen käyttöä. Ei kulttiin vihkiytyneiden maaäitien hommaa (vaikka miksei heidänkin), vaan joustavaa, monipuolista, monenlaisille äideille ja nykyaikaan sopivaa. Pääpaino tuntuu olevan vauva-ajassa; ajatuksena se, että kun pohja on hyvä, sujuu jatkokin helpommin. Ja kun oppii tuntemaan lapsensa alusta alkaen, tietää myöhemminkin, miten toimia.

Minun näkemykseni mukaan AP sopii suht hyvin yhteen tämän hetken kehityspsykologisten näkemysten kanssa, sen mitä ajatellaan kiintymyssuhteesta ja äidin ja vauvan varhaisesta vuorovaikutuksesta.

Syksyn ja talven mittaan sarjassa tulee esittelyyn kirjoja mm. kosketuksen tärkeydestä ja lapsen asemasta nyky-yhteiskunnassa.

Haluatko kysyä tai kommentoida? Kirjoita suoraan Johannalle.